Frisklivsresept

Reseptperioden varer i 3 måneder og koster kr 400,-. Opptil 1 års oppfølging

Helsesamtale ved start og slutt av reseptperioden. I helsesamtalen finner vi sammen ut av hva du trenger av videre oppfølging i din endringsprosess. Det utarbeides en plan og mål for arbeidet med din livsstilsendring. Trenger du kun den første helsesamtalen er denne gratis. Gruppetrening med oppfølging av fysioterapeut. Treningen tilpasses individuelle behov og det gis veiledning.

Mål:

  • Økt kondisjon, styrke, balanse, bevegelighet, overskudd og sosialt samvær.
  • Styrke deltakerens helse og livskvalitet.
  • Videreføre den fysiske aktiviteten/treningen på egen hånd etter reseptperioden.

Kurs

  • Bra Mat – kurs
  • Snus – og røykesluttkurs
  • Søvnkurs
  • KID (kurs i mestring av depresjon)

Bilde4.png

Fysisk helse og aktivitet

Frisklivssentralen gir deg hjelp til å komme i gang med fysisk aktivitet gjennom individuell veiledning og tilbud om å delta i ulike grupper og aktiviteter.

Aktivitetene foregår både ute og inne og legges opp slik at alle kan delta uansett fysisk form og funksjon. Aktivitetsglede og sosialt felleskap vektlegges.

Regelmessig fysisk aktivitet gir dokumenterte positive helseeffekter fysisk, psykisk og sosialt.

Alle voksne og eldre anbefales å være moderat fysisk aktive i minst 2,5 til 5 timer i løpet av uken. Dette vil si omtrent 20-40 minutter hver dag. Økes aktivitetsnivået til høy intensitet eller anstrengelse, kan tiden halveres. 

Les mer om rådene for fysisk aktivitet

Last ned Aktivitetsdagbok

Bilde5.jpg

Kosthold:

Frisklivssentralen hjelper deg til å få et bedre kosthold gjennom individuelle samtaler og Bra Mat-kurs. På kurset får du praktiske råd om valg av matvarer og matlaging, lærer å forstå varedeklarasjoner og får utvekslet erfaringer med andre.

Bilde6.jpg

Snus – og røykeslutt:

Frisklivssentralen gir deg hjelp til snus- og røykeslutt gjennom individuell veiledning og snus- og røykesluttkurs. Det kan være lettere å slutte sammen med andre.

Det finnes ingen fasit for hvordan du lettest slutter å røyke eller snuse. De som får hjelp til å slutte, lykkes oftere enn de som prøver på egen hånd.

slutta.no  

Bilde7.jpg

Søvn

Hvordan vi sover, har stor betydning for hvordan vi har det. De aller fleste har problemer med å sove innimellom. Når de dårlige nettene blir flere enn de gode, og du kjenner at det går utover hverdagen din, kan det være nødvendig å gjøre noe med det. Frisklivssentralen kan hjelpe deg med dine søvnproblemer.

Har du søvnproblemer? Test deg selv. 

Bilde8.jpg

Psykisk helse

Den psykiske helsa handler om dine tanker og følelser, og om hvordan du har det med deg selv, i møte med andre og i hverdagen. Fysisk- og psykisk helse er tett forbundet, og påvirker hverandre gjensidig. Dermed vil bedre fysisk helse gi helsegevinst også for psykisk helse.

På KID-kurs får man lære teknikker og metoder for å endre tanke- og handlingsmønstre som vedlikeholder og forsterker nedstemthet/depresjon. Deltakerne trenes også i å engasjere seg i lystbetonte aktiviteter og å utvikle sosiale relasjoner.  

Bilde9.jpg

Vil du vite mer?

Veileder for kommunale Frisklivssentraler

En nasjonal evaluering av frisklivssentraler viser følgende:

  • Ca. 90 % er fornøyd med det tilbudet de får.
  • Ca. 70 % gjennomfører hele eller store deler av opplegget.
  • Fysisk form bedres med 12 %.
  • Gjennomsnittlig aktivitetsnivå øker med drøyt 60 % og holder seg etter ett år.

Kilde: Evaluering av Frisklivssentralene som oppfølging til Grønn Resept, 2008