Dette er hva FHI ser for seg om utviklingen av Koronaviruset fremover:

"Vi har i et par uker vært i en fase med importerte tilfeller og begrenset videre smitte fra disse.
Derfor vil man gå over i en fase med klynger av innenlands smitte noen steder i landet og noen tilfeller som vi ikke kan spore tilbake til eller kjente smittekilder i Norge. Vi tror dette vil vare noen dager eller få uker før hoverbølgen begynner for alvor i noen deler av landet.
Deretter vil epidemien treffe hele landet og i løpet av mange uker nå en topp og så tilbake, kanskje utpå høsten eller vinteren en gang. Da vil en stor del av befolkningen ha gjennomgått sykdommen."

I Steigen er vi foreløpig i startfasen av fase 1, slik at vår utvikling vil henge et par uker etter utviklingen beskrevet ovenfor. Hvor raskt utviklingen vil gå i Steigen vil også avhenge av hvilke smitteverntiltak lokale og nasjonale myndigheter velger å beholde og iverksette.

I denne tiden oppfordrer vi alle å bevare roen og ikke overdrive egne tiltak. Det henvises til dagens artikkel i Lokalavisa Nord-Salten hvor det gis gode råd om hva vi kan gjøre for å opprettholde god fysisk og psykisk helse. For øvrig henviser vi til viktigheten av at alle fortsatt bidrar med å hindre smittespredning. 

Dette kan du selv gjøre for å begrense spredning: 

Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene. 

Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ha papirlommetørkle tilgjengelig.

Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk. 

Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise og besøk i matvarebutikken. 

Dersom du lurer på om du er smittet eller bør testes for smitte har Folkeinstituttet lagt ut testkriterier som kan hjelpe deg å vurdere om du bør testes. https://www.fhi.no/nyheter/2020/presiserer-testkriteriene

Vi benytter anledningen å ønske alle en riktig god helg, og husk: Ta vare på hverandre!