Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

NORDSKOT 2015

23.10.05
Nordskot var første bygda i Steigen som fikk presentert et scenario om bygda i 2015. Et bilde som skal bidra til ideskaping og initiativ fra lokalbefolkningen, og forhåpentlig ende i vekst og optimisme.

Som et ledd i arbeidet med strategisk kommuneplan for Steigen kommune har den politiske ledelse og administrasjonen startet en møteserie for å få opp engasjementet i småsamfunnene i kommunen. Nordskot var først ut med møte sist mandag kveld med vel 20 frammøtte inklusiv møteledere. Ordfører Berit Woie Berg, næringskonsulent Per Løken, Mari Wattum Laxaa (innleid i denne prosessen) og en politiker fra hhv formannskap og plan- og ressursutvalg er pålagt å møte på hvert sted. Ordføreren innledet med å be Nordskotfolket løfte blikket og se framover.

- Strategisk kommuneplan er et styringsverktøy som politikerne skal bruke i sine framtidige prioriteringer, derfor er det viktig at dere er med i denne prosessen. Ingen vet bedre enn dere hva som gjør Nordskot til en god plass å bo på, og hva som er den største trusselen mot dette samfunnet, sa ordfører Berg blant annet.

Forfatter Bjørn E. Stemland har på oppdrag laget et scenario om Nordskot i 2015 som ble lest opp av Mari Wattum Laxaa, og der heter det at en rik hotellkonge sørfra har kjøpt opp alle de eiendommene som i dag er til salgs og har etablert utleie av Grøtøy hovedgård til rike europeere. Nordskot er blitt en pendlerlandsby som har god kommunikasjon til Bodø morgen og kveld. Bedrifter er etablert etter at bredbåndnettet ble skikkelig utbygd og skolen er gjenåpnet etter noen år uten drift. I tillegg er gammelbutikken blitt til gourmetrestauranten "Benonis Veranda" med havets delikatesser som spesialitet, og som samarbeider med Edvardas Hus i Hamarøy om markedsføring.

- Nordskot, med sitt tette og fargerike miljø, er blitt en fiskerlandsby som trekker til seg gamle og unge som vil bort fra storbyens larm ? og bo i et landlig og trygt oppvekst. Og bomiljø for barn og voksne, avslutter Stemland.

Etter opplesningen ble forsamlingen delt inn i grupper som fikk i oppdrag å finne 3 gode grunner til å bo på Nordskot, og 3 trusler mot samfunnet. Og alle gruppene kom med samme svaret: Butikken, skola og hurtigbåten er desidert viktigst for Nordskot. I tillegg ble drosja, bredbånd, havneutbygging, klatreskole, utnytting av havressurser og fortsatt satsing på Grøtøy handelssted nevnt. Det største minuset er i dag mangel på boliger. Etter litt debatt endte møtet med at Berg og Løken ba bygdelaget ta tak i ideene og konkretisere en realistisk utvikling, noe som kanskje kan lede til stedsutviklingsmidler.

- Det viktigste er at det finnes folk her som er villig til å ta tak i noe av dette og realisere det. Uten lokalt initiativ blir det verken havneutbygging eller boligbygging her. Et aktivt bygdelag og initiativrike personer kan imidlertid få utrettet mye, og da skal vi hjelpe så godt vi kan, sa Per Løken.

- Jeg har en følelse av at Nordskot er et speilbilde på hele Steigen, så dersom dere ikke får det til her ser jeg litt mørkt på framtida, sa politiker Thor Holand.

- Vi har vært gjennom noe liknende før, men det er bra å få fokus på det lokale initiativ. Jeg tror det er folk her i bygda som er villig til å ta mange tak for å få i gang ting, så vi får starte med havneplanene, sa leder i Nordskot bygdelag, Finn Erik Aasjord etter at møtet var over.

Alle foto: Gunnar Grytøyr