Steigen har i høst fått et nytt kommunestyre, og 11 av 17 er faktisk nyvalgte representanter, om ikke alle er nykommere i politikken. Alle som har stilt til valg har også sagt at de ønsker å være med å bidra til og ta ansvar for Steigens ve og vel i kommende periode. Det er en stor, komplisert og ansvarstung oppgave, og jeg vil derfor berømme alle de som bruker store deler av sin fritid på sine politiske verv. Jeg vil gjerne få takke det tidligere kommunestyret og ikke minst Asle Schrøder som gjennom 12 år har vært en klok og respektfull ordfører med et stort engasjement for Steigens ve og vel.

Jeg vil også takke alle de ansatte i kommunen som sørger for å ta vare på oss gjennom hele året; på skolen og i barnehagen, i helse og omsorg, de som holder orden på økonomi og lønn, eller de som bidrar til at det er rent og velholdt rundt oss. Alle menneskene jeg har møtt så langt i Steigen kommune, opplever jeg som engasjerte og dedikerte til å gjøre en god jobb innen sitt fagområde. Det er et godt utgangspunkt for å finne gode løsninger for Steigen fremover. Vi skal i gang med å lage fremtidens Steigen fra nyttår, og vil ha mange møter viet til dette gjennom 2020. Det blir både utfordrende og spennende, og noe jeg ser frem til.

Siden i oktober har jeg fungert som ordfører i Steigen, og dette har vært svært lærerikt. Frem til mai skal jeg fortsette med det, før Aase er på plass igjen. Jeg vil trekke frem et par høydepunkter fra høsten: Åpningen av BUA i Steigen, et tilbud om gratis utlån av fritidsutstyr, som er kommet i stand gjennom Frivillighetssentralen. Senere fikk jeg også æren av å åpne Smartboligene i Leinesfjord, som er et kjærkomment tilskudd til et voksende behov for mindre, moderne leiligheter i kommunen vår.
Når vår videregående skole var truet av nedleggelse var det et massivt tverrpolitisk og administrativt samarbeid inkludert Hamarøy og regionens næringsliv som synliggjorde skolens betydning . Dette gjør at vi også til høsten kan tilby våre ungdommer videregående opplæring her i Steigen. En skikkelig lagseier.
Jeg fikk også være med på en smakebit av Steigenskolen i Leinesfjorden sitt fellesprosjekt om demokrati og medbestemmelse, som skal bli til Fæstivalen Better Together i februar. Veldig inspirerende. Det var det også å få være med på juleavslutningen til Steigen Vekst AS, som har mange dyktige og dedikerte ansatte. På årets siste kommunestyremøte, var det treffstedet Kjellern som hadde bakt nydelige pepperkaker til kaffen vår, også et tilbud i kommunen vår som jeg nylig har blitt oppmerksom på.

Rett før jul fikk jeg og familien også vært innom Steigentunet, for å besøke noen kjære grandtanter som bor der. I gangene var det julepyntet, og på stuen var det juletre, kaffe og julekaker. Det er ingen tvil om at Steigentunets ansatte har stor varme og omtanke for sine beboere. Mange er på vakt i julen og tar vare på de svakeste av oss. Det betyr alt.

Julen er tid for å se tilbake på året som har gått, tenke gjennom opplevelser som har gledet oss, men kanskje også kjenne på noen følelser som er litt tyngre, et savn eller sorg. Forhåpentligvis kan vi nå nyte noen dager med lavere tempo, være sammen og samles rundt et godt måltid. Bruk juletiden på å være i lag. Det går mot lysere tider.

Jeg ønsker alle en fredfull Jul og et Godt Nyttår, og avslutter med tekst av Tore Sivertsen

«Deilig er jorden»

Deilig er jorden
I sin rike velde
gir den oss livet på ny hver dag.
Undrende hører vi
morgenen våkne.
Alt trekker jordens åndedrag.

Vakker er jorden.
Som et blåhvitt smykke
seiler den gjennom et tomt, mørkt vell.
Dypt under skyenes
perlemorsdyner
går solen ned bak tause fjell.

Frossen er jorden
i den lange vinter
vendt mot det nattkalde stjernehav.
Alle ting drømmer om
vårsolens kjærtegn
og sommernattens lyse rav.