Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Stor til meget stor snøskredfare i Nordland

20.04.18

Dette er en oppdatering på snøskredvarsel gjeldende for lørdag 21.4.2018. Det er for tiden stor snøskredfare i hele Nordland og det er rapportert om snøskred mot vei flere steder i Nordland siste døgn.

Varsel fra NVE for lørdag 21.4.2018 melder om faregrad 4 - stor snøskredfare for varslingsområdene Lofoten/Vesterålen, Ofoten og Salten. Varslingsområdet Svartisen er i dag nedgradert fra nivå 5 til nivå 4 grunnet oppdaterte varsler for nedbør. For Helgeland opprettholdes faregrad 5 - meget stor snøskredfare.

Oppdaterte varsler finnes til enhver tid på nettsiden www.varsom.no

Regionvise varsler leses her:

Lofoten/Vesterålen:http://www.varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Lofoten%20og%20Vesterålen/2018-04-21

Ofoten:http://www.varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Ofoten/2018-04-21

Salten:http://www.varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Salten/2018-04-21

Svartisen:http://www.varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Svartisen/2018-04-21

Helgeland:http://www.varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Helgeland/2018-04-21

Spesielt om situasjonen på Helgeland:

Fylkesmannen har i dag gjennomført møte i fylkesberedskapsrådet. Hensikten med dette møtet er at regionale etater kan oppdatere seg på situasjonen i fylket slik at alle har en felles situasjonsforståelse.

I møtet orienterte NVE om situasjonen og hvilke typer skred som kan forventes. NVE sine vurderinger kan leses her:http://www.varsom.no/nytt/nyheter-snoskred/meget-stor-og-stor-snoskredfare-i-deler-av-trondelag-og-nordland-i-helgen/

Forsvaret har hevet beredskapen og stiller med helikopterberedskap med skredhund og skredeksperter. Videre er marinefartøy satt i beredskap. NVE stiller med skredeksperter i Bodø og Mosjøen. I tillegg vil personell fra NGI stille for å kunne følge situasjonen. NVE har også opprettet direkte kontakt med enkelte kommuner som de mener kan bli ekstra rammet.

Sivilforsvaret, røde kors og heimevernet har økt beredskapen og stilt personell til disposisjon.

Helse Nord har høynet beredskapen og omdisponert både personell og ambulanser slik at disse er tilgjengelig selv om veier skulle bli stengt grunnet ras.

Også statens vegvesen og bane nor har høynet beredskap og iverksatt tiltak for å håndtere situasjonen.

Basert på rapporter fra kommunene så er det innført flere lokale tiltak. Disse listes opp her slik at også andre kommuner kan vurdere disse:

- Informasjon til publikum på kommunens nettsider og facebooksider

- Stenge skuterløyper

- Gjennomføre tiltak i hjemmetjenesten

- Stenge rasutsatte veier

- Stenge alpinanlegg

- Vurdere avlysning av arrangementer der deltakere enten oppholder seg i skredutsatte områder eller må ferdes igjennom skredutsatte områder

- innføre ferdselsrestriksjoner på turstier som er skredutsatte.

- Opprette kontakt med lokalt politi.

Fylkesmannen har satt krisestab og vil være tilgjengelig gjennom hele helga. Kontakt gjøres på beredskapsmail: fmnoberedskap@fylkesmannen.no eller på telefon til fylkesberedskapssjef Karsten Steinvik, 950 76 842, eller til seniorrådgiver Asgeir Jordbru, 934 26 200